Pod tym hasłem odbył się 8 listopada konkurs w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju. Z naszej szkoły zagościła tam delegacja uczniów z klasy VIII – ej. Byli to: Kostek Gonet, Ola Kwolek, Nadia Łuksa oraz Amelia Piwińska. Ten zespół uczniów, pod opieką nauczyciela biologii, wykonał prezentację, która została przesłana wcześniej do ,,Gastronomika” jako warunek przyjęcia na kolejny rejonowy etap konkursu. Zachęcamy wszystkich do obejrzenia owej prezentacji, o tym jakie błędy popełniane są w naszym żywieniu oraz jak możemy je naprawić, jak również do obejrzenia
filmiku o samodzielnie przyrządzonym zdrowym deserku ( link poniżej).
Uczniowie, oprócz zaprezentowania w Iwoniczu Zdroju swojej prezentacji, dobrze się bawili podczas konkursu w Iwoniczu Zdroju - brali udział w kilku konkurencjach sprawnościowych: dekorowaniu pierników, rozpoznawaniu przypraw i ziół, składaniu ręcznika oraz przenoszeniu zastawy stołowej na tacy. Udział w konkursie był też z pewnością możliwością poznania szkoły, poza oczywiście celem głównym - utrwaleniem i poszerzeniem wiedzy na temat odżywiania oraz jego wpływu na zdrowie w przyszłości. Także technologie informatyczne oraz wykorzystanie, a wcześniej poszukiwanie, informacji z różnych źródeł były przez uczniów doskonalone. 8 listopad to od 2007r. Europejski Dzień Zdrowego Żywienia i Gotowania – w przyszłych latach kolejne edycje odbędą również w tym dniu. Jako pamiątkę uczniowie i nauczyciel – opiekun otrzymali dyplomy. Nauczyciel otrzymał ,,Książkę kucharską” – została przekazana do korzystania w naszej szkolnej bibliotece. Byliśmy jedynymi przedstawicielami szkół z gminy Korczyna, w przyszłości również będziemy chcieli ją tam reprezentować
Comments